Yurt Dışı Dropshipping Yapmak Mantıklı Mıdır?
Türkiye’de dropshipping konusu gelişme gösteren alanlardan birisi. Özellikle son yıllarda internet satışı alanının çok yaygın bir hal almasıyla; dropshippinge olan ilgili artmış durumda. Ülkemizde yeni yeni yaygınlaşmaya başlayan ve bir süredir dikkat çeken bu sistem; yurt dışında kullanmak için mantıklı mıdır ve bunun yöntemleri nelerdir? Yazımızda dropshippingin yurt dışında kullanımı ile ilgili bilgiler vereceğiz; ancak ilk olarak bu sistemin ne olduğunu ve temelde nasıl uygulandığını inceleyelim:
Dropshipping Nedir, Nasıl Uygulanır?
Dropshipping; diğer adıyla stoksuz satış yöntemi veya deposuz nakliye olarak da bilinmektedir. Adından da anlaşılacağı üzere; halihazırda herhangi bir ürün bulundurmadan ve depo, envanter stoklama, kargolama gibi işlemlerle uğraşmadan ürün satışını olanaklı kılan bir yöntemdir.
E-ticaret alanında her geçen gün daha yaygın hale gelen dropshipping; sağladığı bu faydalar sebebiyle tercih edilmektedir. Ancak piyasada yeni yeni genişleyen bir alan olduğu için bazı açılardan da kafa karıştırıcı olabilmektedir.
Hem nasıl kullanıldığı hem de yararlı olup olmadığı sorgulanmaktadır. Bu noktada dropshipping kullanımı; tedarik zincirinin önemli aşamaları arasında yer alan; depolama, stok sayımı yapma ve kargolama gibi süreçleri, belli bir tedarikçiye devretme olarak da tarif edilebilir.
Yani uygun gördüğünüz bir dropshipping tedarikçisi ile anlaşarak satışını yapmak istediğiniz ürünü e-ticaret sayfanıza ekleyebilir ve işlem yapabilirsiniz. Dropshipping kullanımına dair en temel işlemler aşağıda yer aldığı şekildedir:
- Dropshipping firmaları arasında en uygun olanı seçilir daha sonra tedarikçinin bünyesinde yer alan ürünlerden internet satışı ekleme yapılabilir. Burada dropshipping alanının tercih edilmesinin özel sebeplerinden biri daha ortaya çıkıyor. Çünkü bu sistemi kullanarak elinizde var olmayan ancak tedarikçinin elinde bulunan çok çeşitli ürünü müşteriye sunma imkanı doğuyor.
- Tedarikçide yer alan ürünleri satışa sunulduktan sonra; müşterinin talebi üzerine satış işlemine başlanıyor; müşteriye ve satışa ait olan bilgiler tedarikçiye iletiliyor. Bu sayede tedarikçi firma ürünün hem depolamasını hem stok takip işlemini; hem de satıştan kargoya gönderme sürecini üstleniyor.
- E-ticaret firmasının bilgilerini ekleyerek tedarikçi firma; ürünü kargoya veriyor.
Dropshipping sisteminin ne olduğuna ve nasıl kullanıldığına değindik. Şimdi olumlu ve olumsuz taraflarını birlikte inceleyelim:
Dropshipping Olumlu ve Olumsuz Tarafları
Stoksuz satış olarak da tanımlanan dropshippingin ilk akla gelen olumlu taraflarından birisi; hızlı ve sistemli işleyiş sayesinde oldukça yüksek bir rekabet ortamında satış yapılan internet dünyasında; öne çıkmayı sağlamasıdır.
Müşteri bir ürün sipariş verdikten sonra; ürünün eline olması gerektiği gibi ve en kısa sürede ulaşması oldukça önemli bir etkendir. Bu nedenle tedarikçi ile iyi iletişim halinde işleyen doğru bir stoksuz satış sistemi oldukça faydalı olabilir.
Bunun yanı sıra herhangi bir depo kiralamaya ya da stokları takip etmekle ilgili farklı masraflar yapmaya gerek olmaz. Stoksuz satış alanı bu nedenle tercih edilen bir yöntem olarak öne çıkmaktadır.
Dropshipping alanının en olumlu yönlerinden birisi de; konuma bağlılığı neredeyse sıfıra indirgemesidir. Zaten belli bir yere bağlı kalmadan alışveriş yapmayı ve satış yapma mantığını ortaya koyan e-ticaret alanında; ek olarak konum serbestliği sağlayan stoksuz satış alanı da dikkat çekmektedir. Belli bir tedarikçi ile anlaşarak işlem yapıldığı takdirde istenilen yerden satış yapmak çok daha mümkün hale gelecektir.
Elbette dropshippingin merak konusu olan ve olumsuz olarak nitelendirilebilecek tarafları da bulunmaktadır. Örneğin tedarik zinciri sürecinin çok önemli olduğu noktasında hemfikiriz.
Dolayısıyla bu süreçte ilk etken olmamak uzun vadede bir dezavantaj olarak karşınıza çıkabilir yani tedarik zincirine ait olan depolama, stok takibi ve kargolama gibi önemli süreçlerde ikinci planda kalınacağı için çok iyi bir tedarikçi firma ile anlaşmak önem arz etmektedir. Bununla birlikte yine ürünlere hakimiyette oldukça geri planda kalınacağı; için bu da bir dezavantaj olarak ortaya çıkabilir.
Dropshipping Yurt Dışı Sistemi
Temelde yukarıda bahsedildiği şekilde işleyen dropshipping sistemi yurt dışında kullanmak açısından nasıl olanaklar sunuyor ya da neden kafa karıştırıyor; şimdi bu konuya değinelim: Toplu satış alanında yurtdışı ile bağlantı kurmayı düşünüyorsunuz ancak olumlu ve olumsuz taraflarını netleştirmek zor geliyorsa bazı önerilerle yazımıza devam edebiliriz:
Örneğin yurt içi ya da yurt dışı hangi alan söz konusu olursa olsun; ürün seçimi çok kritik bir özelliktir. Çünkü satacağınız ürün tamamen sizin reklamınız haline gelir. Kaliteyi ne kadar yüksek tutar ve uzun vadede sürdürürseniz; o kadar başarılı bir internet satışı gerçekleştirilir.
Ürünün kaliteli olması kadar nasıl bir içeriğe sahip olduğu da önemlidir. Bu noktada çevrenizde gözlem yapabilirsiniz; en çok ihtiyaç duyulan ve çok tercih edilen ürün çeşitleri nelerdir? Basit bir öneri gibi kulağa gelebilir ancak en temel satış yöntemlerinden birisi olduğunu söylemek mümkündür.
Yurtdışıyla dropshipping yapma konusunda kafa karıştırıcı olan noktalardan birisi; işlemlerin nasıl gerçekleştirileceğidir. Burada ilk akla gelen işlem de ödeme yöntemleri ile ilgili olmaktadır. Hem güvenlik zafiyetinin en yoğun olabileceği alan hem de en dikkat edilmesi gereken noktalardan birisidir.
Bu noktada yurt dışı ile bağlantılı da belli ödeme kolaylıkları vardır. Stoksuz satış ödeme işlemi kurulduğu ülkeye göre farklılık arz edebilir; ancak çoğu ülkede uluslararası ödeme alma yöntemleri geçerlidir. Bu nedenle ülke bazında sistemle ilgili bilgi almakta fayda var.
Örneğin Türkiye’de yurt dışı İle bağlantılı bir şirket açıldığında belli ödeme kanalları üzerinden iletişim kurulabilir. Yani ülkemizde bu alanlara dair alt yapı mevcuttur. Türkiye’de dropshipping yapmak ve yurt dışı ile bağlantı kurmak kimi zaman zor ve karışık görünebilir; burada esas olan nokta ülkemizde uluslararası şekilde dropshipping kullanımına dair ayrıntıları iyi bilmektir.
Yorum gönder